George Korsmit

Looking Around for Side Streets

‘In my work colour plays an independent game of immaterial occurrences. Colours are assembled and placed through a strict system of chance and choice, conceived to give them the freedom to stay in motion. The ultimate goal is, by using only colour, to make paintings which are humorous, irritating, impossible to catch at a glance, elusive and hard to remember. Leaving you feeling disorientated and confused. Hypnotized.’

De schilderijen van George Korsmit zijn onnavolgbare opeenstapelingen van vorm en kleur, die het oog – en het brein – geen moment rust gunnen. De werken hebben een eigen logica; ze zijn het resultaat van stappen en procedures die van tevoren zijn vastgelegd, volgens een systeem dat aan het toeval een beslissende rol geeft. De afmetingen van de kleurvlakken zijn door de kunstenaar bepaald middels het werpen van dobbelstenen; kleuren zijn gekozen met een blinde greep uit een doos waarin zich zo’n 1600 verschillende kleurstalen bevinden. De tentoonstelling “Looking around for Side Streets” bij Ellen de Bruijne PROJECTS bevat uitsluitend nieuw werk. Naast schilderijen en een wandschildering toont Korsmit voor het eerst werk waarbij hij zijn toevalssysteem heeft losgelaten in een driedimensionale wereld. De objecten die hier het resultaat van zijn, lijken ontsnapt aan de schilderijen. Ze hebben geen duidelijke functie en hun verschijningsvorm is even onbeholpen als complex; aan een zijde beschilderd, wekken ze de indruk terug te verlangen naar hun tweedimensionale herkomst. Het werk van Korsmit nodigt uit tot analyse, maar de analyse leidt tot niets. De schilderijen en objecten zijn onvoorspelbaar, wispelturig en bij vlagen hypnotiserend, als het leven zelf.

George Korsmit volgt Evi Vingerling op in een serie van drie schildertentoonstellingen waarbij iedere kunstenaar een gedeelte van zijn/haar werk laat staan. Na George Korsmit zal Mark Kent nieuw werk tonen; naast nieuwe schilderijen zal hij ook zijn “Jurk” in oplage presenteren, uitgegeven door Mo-Art editions.

Exhibition: 23/05/09 – 13/06/09

Ellen de Bruijne PROJECTS
Rozengracht 207A
1016 LZ Amsterdam
The Netherlands