Solo Klaas Kloosterboer at Kristof De Clercq Gallery

Tentoonstelling KLAAS KLOOSTERBOER
Kristof De Clercq Gallery, Gent
29.09.2012 – 11.11.2012

De Nederlandse kunstenaar Klaas Kloosterboer maakt schilderijen, sculpturen en video’s. Hij is een schilder pur sang, maar droomt er tegelijkertijd van te kunnen schilderen als een huisschilder, en streeft er naar schilderijen en sculpturen te creëren die even betekenisvol banaal én aanwezig zijn als objecten uit het dagelijks leven.

Voor Kloosterboer is de handeling van het schilderen een soort bezettingsritueel: het is een aanslag op de leegte (de leegte wordt bezet, en sluit daarmee andere handelingen uit), én het is een visuele constructie. Zo werkt schilderen verhullend en onthullend.

Aan het schilderen gaat reflectie en twijfel vooraf. Kloosterboer wantrouwt zijn eigen denken, zijn vooroordelen, zijn ingenomen posities (die vaak–ondanks de twijfel, en precies om die twijfel te kunnen verschalken–zeer uitgesproken zijn). Hij probeert ze op alle mogelijke manieren te ondergraven, en beschouwt zichzelf als een ‘terrorist in eigen atelier’. Werk is een manier om te ontsnappen aan deze worsteling met zichzelf. Zijn werk draait dan ook om actie. Omdat het publiek hierbij steeds impliciet aanwezig is, gaat het om ‘gespeelde’ actie: op scène speelt Kloosterboer het ‘drama van de autonomie’.

Om zijn denken en handelen ‘preciezer’ te kunnen vatten, formuleerde Kloosterboer in de loop van de tijd vier KK-wetten:

KK01 “Zijn en doen vallen niet samen.”
KK02 “Daden van betekenis zijn geacteerde daden.”
KK03 “De ander weet meer, ziet meer, voelt meer dan ikzelf.”
KK04 “Het werk doet er niet toe.”

Dit is de eerste solo-tentoonstelling van Klaas Kloosterboer in België.

Klaas Kloosterboer werd geboren in 1959. Hij studeerde aan de Rijksacademie in Amsterdam, waar hij vandaag ook woont en werkt. Hij had solotentoonstellingen in het Badischer Kunstverein, Karlsruhe (2003), in Sudsvestur (Reykjavik Arts Festival, 2009) en in de Villa Romana, Firenze (2010). Hij participeerde in verschillende internationale groepstentoonstellingen, waaronder “Bildraum Erweitert’ in het Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (1997), de “Projection Project, Budapest Episode’ in de Kunsthalle, Budapest (2007), en “Dutch Connections” in de kunstruimte Hebel 121 in Basel (2010).

Het werk van Kloosterboer is vertegenwoordigd in de collecties van het Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam), van het Centraal Museum (Utrecht), van het Schunck Museum (Heerlen), en van het Stedelijke Museum (Amsterdam), als ook in privé-collecties in België, Nederland, Duitsland, IJsland, Noorwegen en Zweden.

Kristof De Clercq Gallery
Tichelrei 82
9000 Gent

www.kristofdeclercq.com info@kristofdeclercq.com
(+32)(0)474 57 12 91